Friday, December 31, 2010

mengemas sawang sawang di blog

wahh its been an ages i tak update story pasal darius...sedikit sibuk dgn urusan kerja.Tapi malam ni tibe2 tergerak hati nk berblog kembali...muahahahah...azam Tahun baru ke?...well skang darius dh pun berumur 1 tahun 8 bulan..dh berpindah ke tempat lain..dh memiliki mummy nye sepenuh masa!!!!yes i resigned and jadi house wife wat sementara nih...insyaallah ade plan akan menyusul tak lama lagi...tgk pic ni darius dh besar kn...heheheh



Since kami dh berhijrah ke negara org banyak mase yang i luangkan dgn darius.Macam-macam ragam dier ni..Kadang-Kadang buat i ketawa,marah and menangis...Tapi bile tgk dier tido rase sejuk je hati memandang dier..satu perasaan yang tak dapat nk digambarkan..Anugerah ALLAH yang tak ternilai..Alhamdullillah

Wednesday, April 14, 2010

Reading Books To Darius


Since Darius 6 months lagi we all dah beli buku untuk Darius.i always read it loudly to him..of course he dont understand at all what i'm doing..i never give up..Now i dh tengok hasilnye..everytime i baca buku dier akan respond and he will sit and hear what i read...


Believe it or not, by the time Darius reach his first birthday Darius dh bole sebut ALLAH,BUAH,BAPAK,MAMAM dan beberape bunyi binantang antaranye cicak and lembu...walaupun tak banyak but we see the benefits of reading..hehehehe..im proud of him



there is a lot of benefit if we reading books to baby,we teach a baby about communication and builds listening, memory, and vocabulary skills..

All mummies out there you better start it from now..here some tips for mummies to encourage your baby to read


* Cuddling while you read helps your baby feel safe, warm, and connected to you.
Darius really like to read while cuddling..heheheheh..
* Read with expression, pitching your voice higher or lower where it's
appropriate or using different voices for different characters.
example sounds of animal!!!!!!


SELAMAT MENCUBA!!!!

Friday, April 9, 2010

Darius's Birthday Bunting

Darius punye birthday bunting dh sampai!!!!!yeay!!!!Darius macam tau tau je bungkusan yg pak guard bagi tu barang dier...Darius pegang je smpi masuk dalam rumah...masa we all bukak wrapper pun dier duduk jer tunggu,,,pas tu we all hamparkan bunting tu atas lantai..happy nye la dier duduk atas bunting tu..eekekekekek ketawe we all tgk keletah darius..





Actually this bunting we bought from same company with the birthday cards..the picture pun same jer..yelah derang nk gamba yg sharp..carik punye carik adesatu gamba ni je lah sharp..price for the bunting RM55..ok la tu kn..ye lah beli satu jer kalo beli in bulks lagi murah..size bunting ni 5"X2"..

Thursday, April 8, 2010

Berkaki Ayam

After i let my hubby read my first post immediately he comment "ehh kenape u tak story pasal u tak sabar nk tengok Darius sebab takut "terkenan" or terikut sama macam kaki ayam...bukan berkaki ayam maksud tak berkasut tapi bercabang kaki macam kaki ayam..heheheheh..

yup yup when i was pregnant i sangat suka dengan anak ayam...i don't know why..i just feel those chicks sgt adorable..setiap petang dtg jer umah my mom mesti i singgah dulu ke reban ayam wakakakakak so funny la...but it's true the feeling was different..sekarang ni tgk anak ayam pun tak heran..in lah dier org tua-tua kite panggil "pembawakan budak".



i don't believe all the taboo things before i mengalaminya..heheheh bile dah jadi macam tu takut jugak la kn..darius punye kaki berkaki ayam,,,ish.. mintak dijauhkn ler yea..Alhamdulillah kaki Darius cukup 10 Jari "PERFECT" and guess what all my family members cakap kaki i same mcm kaki Darius..ekekekeek
Like Mommy like Baby..

Tuesday, April 6, 2010

Darius's Birthday Card

Hoooray finally birthday card darius yg i beli through online tu dh siap and dh sampai pun kt i...i am very satisfied with their works..dh la the card very cheap and sangat cute.so fren i am presenting the card below...



Can u guys believe the card ONLY cost me RM1....and the minimum order only 30pcs????!!!!sgt berbaloi bagi i!!!!!

Pasal preparation birthday party...hmmm clown and bubble machine i dh confirm kn...vanue plak management tak kasi buat kt swimming pool tapi takpe atas swimming pool tu ade hall so buat kt hall tu la nmpak gayenye..

baloon plak i rase mcm i nk tukar consept plak sbb kalo nk buat arch mmg kt hall tu tak sesuai so i ingat nk wat helium ballons ceiling



Caterer blom decide lagi...haish macam nk buat kenduri kahwin jugak buat birthday party ni yea ingatkn majlis simple ni senang jer..heheheheh

ok sampai sini dulu nanti kalo ade ape ape yg terbaru lagi i'll update yaaa....

Saturday, April 3, 2010

Birthday Party Planning

Darius birthday is coming up..hmmmm we planned to throw a party for him..the first thing yang I kene prepare of course la date kn..adoiiiii birthday darius on 13 April jatuh on Tuesday..mcm mane pulak lah nk throw party on Tuesday..ekekekekke..after discuss with my hubby we agree to throw the birthday bash on 25th April 2010.So bleh lah tempah invitation card..cari punye cari jumpe lah satu website nih yg agak murah gak la dier punye price for the card within our budget gak la kan..ok date done card done.




Theme for the party we choose pool party reason our Condo ade Swimming pool plus Darius sangat suke berenang kt swimming pool tu…hopefully management allow us buat kt situ..owh yg ni blom lagi I tanye dekat management..this part let my husband deal with it…
Pasal Makan plak I nak wat Hi-tea buffet jer…but have yet to decide the menu and caterer..Western ke Local..both pun ok gak variety…winkkk..

For Cakes plak I nak beli cake Secret Recepi je dekat ngan umah..harap2 on that day darius tak penyek-penyek kn kek tu al maklumlah at this age darius has full range of motian.Types of cake tak decide lagi..

Next part agak susah sikit coz it will involve my creativity, idea and enthusiasm to implement it…Decoration. I rase I nk d├ęcor dgn arch balloon, some helium balloon with ribbon and bubble. this part still under surveying mode..mesti darius enjoy with all the balloon and bubbles for sure he will trying to grab at them.Bubble Machine tu bleh rent jer tak yah beli..agak murah jugak still within our budget…



Last skali kalau boleh nk bagi entertainment cikit ekekeke..Clown..ade yang dh antar quotation kt i..harge reasonable gak lah compare dgn yg lain..activity yang clown tu buat pun ok gak



Hmmmm setakat ni ok kot…hopefully ape yg I plan ni menjadi lah mintaknye..tapi kite hanya mampu merancang…Allah yang menentukan…

Tuesday, March 16, 2010

Little Darius



Darius was born on 14th of April 2009 at Pusrawi Kuala Lumpur. He was expected to be born in the middle of may but yet tak sabar-sabar nak kluar.hehehe..Darius dilahirkan secara ceasarian huhuhuhu due to high blood pressure which I never inherited tibe2 jer muncul after 8 months pregnancy the doc decided to bring him out early.

While in the operation room sume perasaan ade..panik,takut and mengellabah tapi ade satu perasaan yg I tak bleh nk gambarkan happy,excited dan x sabar Lahir-lahir jer darius tak nangis pun..hmmm..bia betul nih…2minit lepas tuh baru dier nangis .Doc showed him to me suddenly the tears drop from my eyes..sob sob..sedey la plak kn..heheheh..he was too small for me..only 2kg jer..so tiny and small la himm..heheh tapi cute..lepas tu I tak dapat pun tgk darius for a few hours..uhhhh sangat stress dan tak sabar waktu tuh..

But his daddy boleh la tgk kn..mase tu rase macam ketidakadilan berlaku..heheheh..According to him sewaktu mengazankan darius he was looking deep into his eyes mcm kenal jer sape daddy dier…daddy dier sempat jugak bagi kurma and air zamzam which provided by pusrawi,,sunnah nabi,alhamdullilahh..

After few hours baru lah derang bagi tgk darius..according to nurse lepas caesar we have to rest to avoid vomit it is the side effect of epidural..hehehe luckily I tak vomit pun..

Well..it was beautiful moment yg I tak bleh nk lupe smpai bile-bile…darius is the gift from god to us which I cannot buy form shop even ask from people…Again

Thank you god for the priceless gifted.